منو

جهش تولید در قرآن و روایات

گر بخواهم شعار مقام معظم رهبری را از منظر آیات ، روایات وکلام وحی عرض کنم: دو واژه است در قرآن کریم که خداوند متعال ما را دعوت کرده است. یکی واژه سرعت است «سارعو الی مغفره من ربکم» آنچه مشمول میکند رحمت خدا را برشما درباره آن سرعت داشته باشید و یکی کلمه سبقت است

۰۱ اردیبهشت ۱۳۹۹

نمای نزدیک(سری سوم: ویژه جهش تولید)
نمای دوم: یادداشت به قلم محمد کرمی نیا*

«مقام معظم رهبری در بخشی از پیامشان فرمودند در سال ۹۸ تولید تا حدودی تکان خورد و حرکت کرد لکن در زندگی مردم اثر محسوسی حاصل نشد، فرمودند در سال گذشته گفتیم “رونق تولید” و امسال را سال “جهش تولید” می نامیم»

در خصوص شعار سال اعلامی از سوی مقام معظم رهبری باید به دو نکته مهم توجه داشته باشیم تا نگاه کارشناسان حوزوی ، دین و مذهبی نسبت به این شعار مشخص بشود. نکته اول اینکه این شعار از جانب چه جایگاهی بیان شده باشد، این نکته بسیار مهم است که گاهی یک فرد اقتصادی، یک شعاری را بیان می کند و گاهی یک شخصیت سیاسی و گاهی یک شخصیت اجتماعی و آموزشی و امثال ذالک که در آن محدود به اعتبار شخصیت بیان کننده آن شعار مورد اهمیت قرار می‌گیرد. اما زمانی که یک رهبر، یک شخصیت اول در خیمه اسلام یک شخصیتی که زعامت یک مذهب را به عهده دارد و یک شخصیتی که قیادت یک کشوری را به عهده دارد شعاری را اعلام می کند، سبب می شود که تمام بزرگان حوزه ، فقها و همه نخبگان نسبت به این شعار حمایت کننده باشند و حرمت این شعار را در اصل حفظ کنند.

وقتی به آیات و روایات نگاه می کنیم می بینیم که این شعار بسیار جای اهمیت دارد. زیرا اولاً سبب می شود که ما استقلال مان را حفظ کنیم. استقلالی که قرآن کریم در سوره مبارکه نساء می فرماید: «لَنْ يَجْعَلَ اللَّهُ لِلْكافِرِينَ عَلَى الْمُؤْمِنِينَ سَبِيلًا» خداوند متعال این چنین قرار نداده است که کافر تسلطی بر مومن داشته باشد این در جعل الهی نیست، باید مومن استقلال داشته باشد و در سلطه کفار نباشد. امیرالمومنین علیه السلام می فرمایند: «امْنُنْ عَلَى مَنْ شِئْتَ تَکُنْ أَمِیرَهُ وَ احْتَجْ إِلَى مَنْ شِئْتَ تَکُنْ أَسِیرَهُ » «بر هرکس که می‌خواهى، نعمت ده تا امیر او باشى و به هرکس که می‌خواهى، اظهار نیاز کن تا اسیر او گردى».‏ اگربه کسی دست نیاز دراز کردی اسیر او خواهی شد، اگر ما اهل تولید نشدیم و اهل واردات تولید دیگران بشویم اسیر آنها شده ایم.

حضرت امیر علیه السلام در ادامه می فرمایند: «اسْتَغْنِ‏ عَمَّنْ‏ شِئْتَ‏ تَکُنْ نَظِیرَهُ» « به هرکس که می‌خواهى، بی‌نیازى نشان ده، تا همانند او باشى» بی نیاز باش از هر چه که به آن نیاز داری ، به شکل خودت اهل تولید باش و در این زمینه اگر بخواهم فرمایش امام را معنا کنم این چنین می فرمایند: خودتان اهل تولید باشید مانند دیگران در قدرت اقتصادی قرار بگیرید سپس حضرت در ادامه به شکل سومی که خیلی جالب است می‌فرماید « أَفْضِلْ عَلَى مَنْ شِئْتَ تَكُنْ أَمِيرَهُ» در مقابل آن که دست نیاز دراز می‌کنند و واردات انجام می دهند فرمودند نه خودت اهل استغنا و غنی باش ، بلکه به دیگران هم عطا کن.اینجا امارت می کنید و شما سلطنت بر دیگران می کنید لذا سیره ائمه معصومین علیهم السلام نیزهمتی در تولید ، همتی در کشاورزی ، همتی در دامداری و همتی در کسب و تلاش و کار بوده است.

امام شخصا وارد صحنه عمل می شود؛ باید مومن قدرتمند باشد. صاحب قدرت در مقابل تمام بیگانگان و دشمنان، در قرآن کریم سوره مبارکه انفال آیه ۶۰ می فرماید:« وَأَعِدّوا لَهُم مَا استَطَعتُم مِن قُوَّةٍ». آنچه در توان دارید به کار ببرید برای اینکه بسیج قدرتمندی در مقابل دشمنان صف ببندید. فقط قدرت نظامی نیست بلکه قدرت اقتصادی مهم تر از قدرت نظامی است زیرا قدرت صادرات از قدرت های دیگر است، قدرت صنعت بسیار مهم است در یک کشور و نقش تعیین کننده دارد. خداوند نیز راه را برای ما نشان داده است و نه فقط گفته است قدرت مند شوید و ما را رها کرده است اینگونه نیست در آیه 10 سوره اعراف را نگاه کنید میفرماید: « وَ لَقَدْ مَكَّنَّاكُمْ فِي الْأَرْضِ وَ جَعَلْنا لَكُمْ فِيها مَعايِشَ قَلِيلًا ما تَشْكُرُونَ». ما درزمین؛ در این کره خاکی به شما امکانات زیادی دادیم و دستتان را باز گذاشتیم و شما می‌توانید معیشت های مختلفی ، صنعت های مختلفی و کارها و حرفه های مختلفی برای خود مهیاء و آماده کنید در پایان آیه می فرماید: تاسف اینجا است که شکر گذار نیستید؛ فقط شکر زبانی نیست بلکه شکرعملی نیز است یعنی استفاده کنید از آنچه خداوند عنایت کرده است. ملاحظه بفرمایید آیات متعدد قرآن کریم این واژه را دارد «سخر لکم» خداوند برای شما مسخر کرده است، برای شما مسلمانان. برای شما برای شما مومنین. برای شما بندگان خدا و در اختیارتان قرار داده است. چه چیزی؟ «سخرلکم الفلک تجری فی البحر» بتوانید سفرهای دریایی انجام بدهید. و بحث استفاده از منابع دریایی. «سخر لکم الانهار» رودها را در اختیار شما قرار داد. «سخرلکم الشمس والقمر» ما می‌خواهیم مختصر صحبت کنیم ولیکن بسیار صحبت است که خورشید و ماه در تولید و صنعت چه نقشی دارد؟. «سخر لکم اللیل و النهار» شب و روز را در اختیار شما قرار داده است. این تعبیر خیلی تعبیر عجیبی است «سخرلکم ما فی الارض» هرچی برای شما در زمین است خداوند قرار داده است. «سخر لکم البحر» یا دو بار تکرار شده است «سخرلکم ما فی سماوات و ما فی الارض» آنچه در آسمان و زمین است خداوند برای شما قرار داده است.

این سرمایه های الهی است؛ انسان باید با این سرمایه های گران قیمت تلاش کند، کار کند و جدی باشد و با همان نگاهی که حضرت آقا فرمودند در شعار سال، نه فقط “رونق تولید” بلکه “جهش تولید” باشد.

اگر بخواهم شعار مقام معظم رهبری را از منظر آیات ، روایات وکلام وحی عرض کنم: دو واژه است در قرآن کریم که خداوند متعال ما را دعوت کرده است. یکی واژه سرعت است «سارعو الی مغفره من ربکم» آنچه مشمول میکند رحمت خدا را برشما درباره آن سرعت داشته باشید و یکی کلمه سبقت است جالب است که اینجا بدانید در قرآن دو مرتبه کلمه سبقت آمده است «فاتسبقو الخیرات» اگر اهل سبقت شدید اینجاست که برنده شدید.

راه سرعت و سبقت را نیز امیرالمومنین علیه السلام در دعای شریف کمیل میفرماید: « حَتّى اَسْرَحَ اِلَيْكَ فى مَيادينِ السّابِقينَ» در میدانهای مسابقه نیز سبقتی که خداوند فرموده. « وَ اُسْرِعَ اِلَيْكَ فِى الْبارِزينَ»  اگر بخواهیم اهل سرعت باشیم، چهار قانون را اگر رعایت کنیم و توجه داشته باشیم می توانیم اهل سرعت و سبقت باشیم و این جشن تولید ما انشاالله محقق می شود.

اول حضرت می‌فرمایند: « قَوِّ عَلى خِدْمَتِكَ جَوارِحى» انسان باید توانمند جسمی باشد، لزوم سخت‌افزار در مسئله تولید. دوم « وَاشْدُدْ عَلَى الْعَزيمَةِ جَوانِحى» داشتن عزم راسخ ، استوار و ثابت قدم متزلزل نشود، امروز چک کارخانه وضول نشد، امروز فلان مواد اولیه تولید نشد، امروز فلان خط تولید مشکل پیدا کرد، سست بشود. این مسائل نباشد سست کند (داشتن عزم راسخ و استوار). سوم «و هب لی الجدّ فی خشیتک» باید انسان جدیت و پشتکار داشته باشد. چهارم « وَ الدَّوَامَ فِی الِاتِّصَالِ بِخِدْمَتِك» دوام،استمرار و پشت سرهم بودن؛ البته تمام این ها همچنان که بنده خواستم از قالب دعا استفاده کنم و دو نکته را توجه بدهم. ابتدا پیام علمی این دعا و ثانیا پیام معنوی این دعا.

ما باید در تمام موضوعات خدا را در نظر بگیریم، ما کشور امیرالمومنین علیه السلام هستیم و باید حضرات ائمه معصومین علیهم السلام را مد نظر بگیریم، واسطه فیض وجود مقدس امام زمان ارواحنا فداه را باید در نظر بگیریم و از او بخواهیم این دوران‌ با هجمه های وسیع اقتصادی و تحریم‌های ظالمانه استکبار که در مقابل هجمه های هشت سال دفاع مقدس چیز ناچیزی می باشد یاری رساند؛ در آن دوران که ما در مقابل یک صدام خبیث قرار نگرفته بودیم بلکه در مقابل نیروهای چند ملیتی بودیم. بچه‌های ما با زیارت عاشورا ، با سربندهای یا زهرا، یا حسین و یا مهدی توانستند به فتح و فتوحات عملیات ها برسند.

با مراجعه به سوره جمعه آیه 10 که خداوند می فرمایند: « فَإِذَا قُضِيَتِ الصَّلَاةُ فَانْتَشِرُوا فِي الْأَرْضِ» نماز را مقدمه قرار دهید بر کسب و کارتان، نماز محور باشد و بعد « وَابْتَغُوا مِنْ فَضْلِ اللَّهِ وَاذْكُرُوا اللَّهَ» شما کار کنید و به فضل خداوند امید داشته باشید و هیچ وقت از یاد خدا غافل نشوید. در ادامه آیه می فرماید: «لعلکم تفلحون» اگر می خواهید موفق شوید، اگر می خواهید به نتیجه برسید، اگر میخواهید به تولید ارزشمندی دست پیدا کنید و اگر می خواهید هدف “جهش تولید” که حضرت آقا فرمودند محقق شود؛ باید اول نماز را محور قرار دهیم منظور این است که محور تمام عبادت ها نماز می باشد و نماز هم نماد تمام عبادت ها است وبا محوریت بندگی خدا این اتفاقات صورت بگیرد و تمام امید هم به لطف خداوند باشد. یاد از خداوند غافل نشویم و بدانیم خداوند متعال رازق است ، آنجاست که «لعلکم تفلحون» به نتیجه می رسد.

* پژوهشگر حوزه دین و فلسفه


برچسب ها:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

یازده + 13 =

مطالب مرتبط
ایتا سروش بله تلگرام اینستاگرام
درباره ما

ایستار در لغت نامه ها ایستار را معانی بسیار است.اما آنچه که ما را وا داشت تا نام ایستار را برای حضور در عرصه فعالیت سیاسی بر گزینیم توجه به دو معنا بود اول نوع نگرش و طرز فکر و دوم ثبات قدم و استوار بودن. مجموعه ایستار ماحصل اجماعِ فکری گروهی از جوانان انقلابی است که در سالهای متمادی فعالیت خود در عرصه های سیاسی و اجتماعی و اقتصادی به باوری در چهار چوب ایستار رسیده اند. ایستار برای ما ایستادگی خردمندانه برای تحقق اصول است، اصولی که منبعث از وحی و عقل است . سعی ما بر این است که در دامگه حوادث با تکیه بر دین و دانش به خردمندانه ترین مسیر ممکن قدم بگذاریم

تمامی حقوق سایت برای تارنمای خبری ایستار محفوظ می باشد.